20.Godišnjica 1.Korpusa A RBiH

20.Godišnjica 1.Korpusa A RBiH

Na časnom putu borbe za slobodu žrtvovalo se preko šest hiljada boraca

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mezarju ispred Alipašine džamije u Sarajevu danas je počelo obilježavanje 20. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Počast braniteljima Sarajeva i Bosne i Hercegovine odali su član Predsjedništva BiH Željko Komšić, u ime predsjedavajućeg bh. Predsjedništva Bakira Izetbegovića to je učinio njegov savjetnik Sejdalija Mustafić, a počast su odali potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić i delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo s ministrom Vahidom Karavelićem na čelu.

Odbrana civilizacijske vrijednosti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je tim povodom da svi pripadnici Prvog korpusa Armije RBiH imaju moralno pravo biti ponosni što su bili u njegovom sastavu.

– Ponosan sam na taj period svoga života, kazao je Komšić, koji je od prvog do posljednjeg dana bio pripadnik Armije RBiH, istaknuvši, istovremeno, da bi isto izabrao kada bi se mogao vratiti u to vrijeme i ponovno birao.

Kantonalni ministar za boračka pitanja i jedan od ratnih komandanata Prvog korpusa Vahid Karavelić kazao je da ustroj ove formacije predstavlja odgovor na agresiju i teroriziranje građana Sarajeva tokom četverogodišnje opsade.

Karavelić naglašava da je Prvi korpus Armije RBiH u turbulentnim dešavanjima uspio odbraniti temeljne civilizacijske vrijednosti, multietničnost i multikulturalnost i grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, ocijenivši to najvećim postignućem.

Kantonalno ministarstvo za boračka pitanja kao organizator obilježavanja 20. godišnjice formiranja Prvog korpusa ARBiH ranije je najavilo niz aktivnosti, planiranih za danas, a u znak sjećanja na sve heroje, šehide i poginule borce, koji su živote ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine.

Planirano je odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i obilježju poginulim pripadnicima MUP-a RBiH, kao i na mezarjima i grobljima – Kovači, Stadion, Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

Cvijeće će biti položeno na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića te na mezar komandanta Armije RBiH Rasima Delića.

Planirani su, također, postrojavanje pripadnika Prvog korpusa na platou ispred Doma mladih "Skenderija" te svečana akademija u Domu.

Premijerno će biti prikazan dokumentarni film o Prvom korpusu.

Ogroman doprinos odbrani BiH

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i predsjednika Alije Izetbegovića.

Korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive "slavna", a četiri "viteška".

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan (od ovog broja, nažalost, 238 posthumno), 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i 19 pripadnika ratnim priznanjem Srebreni štit.

Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa nesebično se žrtvovalo u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Za doprinos odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Prvom korpusu Armije Republike Bosne i Hercegovine dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

 

Komentariši